Ransomware blijft zich ontwikkelen en het wordt steeds geavanceerder. Het is inmiddels één van de grootste cyberdreigingen van deze tijd. Niet alleen de grote bedrijven hebben hier dagelijks mee te maken. Steeds vaker zien we dat hackers de aanval openen op kleinere (zorg)organisaties en het MKB. Maar gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf hier tegen te beschermen. In dit artikel delen we 5 tips met je om ransomware buiten de deur te houden.
Wat is ransomware eigenlijk?
Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd. Het woord ransom betekent letterlijk losgeld. Bij dit soort aanvallen wordt alle data op jouw computer en/of server(s) versleuteld. Daarnaast richten hackers zich ook op het versleutelen en of verwijderen van de (online) back-ups. Cybercriminelen vragen vervolgens losgeld (Bitcoins) om weer toegang te krijgen tot alle data en systemen.
Cybercriminelen richten zich niet meer alleen op het versleutelen en verwijderen van data. Daarnaast gaan ze ook op zoek naar gevoelige informatie over het bedrijf. Als je binnen de gestelde termijn geen losgeld betaald dreigen ze deze gegevens te lekken of extra aanvallen uit te voeren. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zorgwekkende trends om rekening mee te houden.
Zorgwekkende trends in 2025
In de afgelopen jaren zijn cyberaanvallen steeds geavanceerder geworden. Dat heeft voor een groot deel te maken met de komst van Articifial Intelligence (AI). Hackers zijn moeilijker te detecteren en daardoor ook lastiger te bestrijden. Daarnaast is het hacken van bedrijven met de komst van AI ook toegankelijker geworden voor minder ervaren cybercriminelen.
Steeds meer organisaties maken de overstap naar de cloud. Thuiswerken behoort inmiddels ook tot de mogelijkheden binnen een groot aantal organisaties. Dat brengt voordelen met zich mee, maar het thuisnetwerk is vaak minder goed beveiligd. Daarnaast zijn deepfake filmpjes en phishing e-mails nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Hieronder geven we 5 tips om ransomware buiten de deur te houden.
5 tips tegen ransomware
Hieronder lees je onze 5 tips om jezelf te beschermen tegen ransomware, inclusief een extra toelichting.
👉 Maak gebruik van geavanceerde software
👉 Installeer de meest recente beveiligingsupdates
👉 Hanteer een strikt wachtwoord- en toegangsbeleid
👉 Beperk het installeren van (gratis) apps
👉 Periodieke training van medewerkers
#1: Microsoft Office 365 – Advanced Threat Protection
Als je op dit moment gebruik maakt van Microsoft Office zijn er een groot aantal mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen ransomware. Maar de standaard beveiliging van Microsoft 365 alleen zijn niet voldoende om geavanceerde aanvallen af te slaan. Ons advies is om ook gebruik te maken van Advanced Threat Protection (Microsoft Defender ATP).
Microsoft ATP biedt extra bescherming tegen onveilige bijlagen, schadelijke links en phishing. Alle e-mails worden gescand en aanvallen worden afgeslagen, al voordat ze de firewall van uw bedrijf bereiken. Daarnaast checkt deze tool ook alle andere (online) omgevingen, denk hierbij aan OneDrive, SharePoint en Teams. Upload iemand per ongeluk een onbetrouwbaar bestand? Dan wordt deze direct verwijderd.
#2: Update software en besturingssystemen
Hackers maken gebruik van verouderde software en besturingssystemen om binnen het dringen. Het lijkt een open deur, maar zorg ervoor dat de laatste updates en antivirussoftware geïnstalleerd zijn. Installeer beveiligingspatches direct maak vanaf 14 oktober 2025 geen gebruik meer van apparaten met een Windows 10 licentie.
Klap je laptop niet standaard dicht aan het einde van een werkdag. Om beveiligingsupdates te kunnen installeren moet de laptop volledig afgesloten en opnieuw opgestart worden. Heb je twijfels over de juiste instellingen of dat je beschikt over de meest recente updates? Neem dan contact op met je IT-partner om het uit te (laten) zoeken.
#3: Hanteer een strikt wachtwoord- en toegangsbeleid
Opnieuw een open deur, maar door gebruik te maken van sterke (unieke) wachtwoorden geef je hackers nog minder kans. Stop met het gebruiken van een Excel om wachtwoorden op te slaan. Maak gebruik van een online wachtwoordmanager om gebruikersnamen en wachtwoorden versleuteld op te slaan. Door een strikt wachtwoord- en toegangsbeleid te hanteren zet je hackers buitenspel!
#4: Beperk het installeren van (gratis) applicaties
Het installeren van (onbetrouwbare) applicaties zijn vaak de reden waardoor cyberaanvallen in gang gezet worden. Om die reden is het belangrijk dat je grip blijft houden op het installeren van (gratis) apps door medewerkers. Hiervoor kun je gebruik maken van beheertools, denk hierbij aan Microsoft Intune.
#5: Training van medewerkers
Ransomeware-aanvallen ontstaan vaak door menselijke fouten. Door de medewerkers te trainen maak je ze bewust over de gevaren. Hoe kan iemand een verdachte bijlage of phishing e-mail herkennen? Hoe moet ik (niet) handelen na het klikken op een onbetrouwbare link? Geef antwoord op dit soort vragen om de kans op ransomware-aanvallen kleiner te maken.
Meer informatie?
Al deze tips zijn natuurlijk een aanvulling op het installeren en gebruiken van antivirussoftware en het (goed) inrichten van de firewall om indringers buiten je systeem te houden. Heb je na het lezen van dit artikel een vraag of op zoek naar een IT-partner? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Bedankt voor het lezen en graag tot de volgende keer!