Microsoft Azure de standaard in 2030? 

Microsoft Azure heeft in de afgelopen jaren een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Gaat het cloudplatform van Microsoft de standaard worden in 2030?
Microsoft Azure de standaard in 2030?

In de afgelopen jaren heeft Microsoft Azure een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Steeds vaker kiezen organisaties voor het cloudplatform van Microsoft om de IT-infrastructuur in onder te brengen. De adoptie groeit snel en dat is voor een groot deel te danken aan de sterke integraties met andere Microsoft-producten (Office 365, Windows Server en Dynamics 365). Een groot aantal organisaties uit de financiële sector, retail, overheidsinstellingen en de zorg brengen de IT-infrastructuur steeds vaker (gedeeltelijk) onder in Azure. Meer weten? Lees dan snel verder!

Indrukwekkende jaarcijfers

Begin 2025 communiceerde Microsoft een totale omzet van $62,02 miljard in 2024. Dat betekent een stijging van maar liefst 17,6% ten opzichte van het voorgaande boekjaar. Een belangrijke reden hiervoor is de toegenomen vraag naar onder andere de cloudoplossingen van het Amerikaanse techbedrijf. Met een groei van 30% was Microsoft Azure een belangrijke drijfveer achter deze cijfers.

Als we de cijfers moeten geloven groeit de omzet van Azure elk kwartaal met dubbele cijfers. De prognose is dat deze stijgende lijn zich ook in de komende jaren verder voort zal zetten. Zijn dit voortekenen dat Microsoft Azure de standaard gaat zijn in de toekomst? Het zou zomaar kunnen, maar voordat we verder gaan vertellen we je graag meer over wat Azure is en wat de voordelen zijn.

Wat is Microsoft Azure eigenlijk?

De klassieke server met gillende ventilatoren in de bezemkast. Het behoort lang niet altijd meer tot de standaard binnen organisaties. Waarom een beperkte ruimte volstoppen met fysieke servers en alle mogelijke risico’s die daarbij komen kijken als je de IT-infrastructuur ook virtueel onder kunt brengen? Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag wil je natuurlijk eerst weten wat Azure is.

Microsoft Azure kunnen we het best omschrijven als een gigantisch netwerk van aan elkaar gekoppelde datacenters.  Naast het (gedeeltelijk) onderbrengen van de IT-omgeving stelt het organisaties in staat om applicaties en diensten te bouwen, te testen, te implementeren en beheren via datacenters wereldwijd.

Het platform biedt een groot aantal oplossingen, waaronder:

🔗 Software as a Service (SaaS)
🔗 Platform as a Service (PaaS)
🔗 Infrastructure as a Service (IaaS)
🔗 Internet of Things-oplossingen (IoT)
🔗 DevOps en data-analyse

Wat zijn de voordelen van Microsoft Azure?

Flexibiliteit en schaalbaarheid zijn belangrijke redenen om voor Azure te kiezen. Door de IT-omgeving onder te brengen op meerdere plekken kan het risico op verlies van data beperkt worden. Het platform behoort tot de meest veilige ter wereld. De geavanceerde beveiligingsmogelijkheden en certificeringen helpen organisaties om compliant te zijn.

Met behulp van tools zoals Azure Arc en Azure Stack is het mogelijk om een naadloze hybride IT-omgeving te creëren. Door te kiezen voor Azure krijgen organisaties toegang tot de nieuwste technieken op het gebied van Artifical Intelligence (AI), data-analyse en IT-automatisering. Het zijn belangrijke redenen voor organisaties om te kiezen voor het platform van Microsoft.

Hieronder een beknopt overzicht van de voordelen:

👉 Flexibiliteit en schaalbaarheid
👉 Geavanceerde beveiligingsupdates
👉 Certificeringen m.b.t. compliance
👉 On-premise combineren met
👉 Toegang tot de nieuwste technieken (AI, PowerBI en IT-automatisering)

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er naast de vele voordelen ook nadelen op te noemen. Het beheer van Azure vereist technische kennis en ervaring. Als je geen gespecialiseerd IT-team hebt kan dat een behoorlijke uitdaging zijn. Daarnaast zijn bepaalde functies alleen regionaal beschikbaar. Dat is weer niet handig voor organisaties die internationaal actief zijn.

Afhankelijk van het gebruik en de benodigde resources kunnen de kosten voor het gebruik van Microsoft Azure behoorlijk oplopen. Deze hoge kosten zijn dan ook een belangrijke reden voor kleinere bedrijven en individuele ontwikkelaars om de overstap naar Microsoft Azure (nog) niet te maken. 

In situaties waarbij een server noodzakelijk is (bijvoorbeeld omdat een applicatie daarom vraagt) kiezen zij op dit moment vaak nog voor een hybride oplossing. Een deel in Microsoft 365 en een deel op een eigen server.

Toekomst Microsoft Azure

In de komende jaren zal Microsoft fors gaan investeren in haar datacenters en groots inzetten op het verder ontwikkelen van Copilot en Azure OpenAI Services. Daarnaast zal er een sterke focus zijn op het opzetten van groene datacenters en energie-efficiënte cloudoplossingen. Het zijn belangrijke activiteiten om de (hoge) kosten te drukken.

Daarnaast zal Microsoft (verder) gaan inspelen op de opkomst van edge-, quantum- en cloud-computing. Het opzetten van sectorspecifieke cloudoplossingen gaat Azure in de toekomst nog aantrekkelijker maken voor grote corporate- en kleine bedrijven met specifieke nichebehoeften.

Microsoft Azure de standaard in 2030?

Het is nog te vroeg om te zeggen dat Microsoft Azure de standaard gaat zijn in de toekomst. De huidige functionaliteiten en ontwikkelingen zijn een goede basis om het nummer één cloudplatform ter wereld te worden. Naast het verder ontwikkelen blijft ook het drukken van de kosten een belangrijke factor om het platform door te laten groeien.

Meer informatie

Heb je na het lezen van dit artikel een vraag? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van Microsoft Azure voor jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. De IT-specialisten van Anbecom ICT staan te trappelen om je hier alles over te vertellen.

Dank voor het lezen en graag tot de volgende keer!

Ben Kok

Directeur

Heb je hulp nodig om productief samen te werken?

Recente berichten

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Dit bericht is verstuurd vanaf mijn iPhone. Heb je dit echt nog
Dagelijks worden duizenden mensen het slachtoffer van phishing. Het bericht is soms
Betaal jij elke maand voor wat je gebruikt of wat je écht

Neem contact met ons op