Phishing herkennen; zo kan je nep van echt onderscheiden

Dagelijks worden duizenden mensen het slachtoffer van phishing. Het bericht is soms zo overtuigend dat een klik snel gemaakt is. Wist je dat ruim 90% van alle succesvolle cyberaanvallen wordt veroorzaakt door phishing? Om die reden is belangrijk om dit soort berichten te herkennen voordat het fout gaat. In dit artikel lees je meer over hoe je phishing van echt kan onderscheiden.
phishing herkennen

Dagelijks worden duizenden mensen het slachtoffer van phishing. Het bericht is soms zo overtuigend dat een klik snel gemaakt is. Phishing of nepmails komen in alle soorten en maten voor; van een simpel verzoek om persoons- of inloggegevens tot goed doordachte en specifieke aanvallen om organisaties binnen te dringen. Gerichte phishing-aanvallen lijken vaak van bekende personen of vertrouwde instanties af te komen. Soms worden er uitdrukkelijk namen en informatie vermeld die toegespitst zijn op de ontvanger van de mail. In dit artikel lees je meer over hoe je phishing kan herkennen door nep van echt te onderscheiden.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij kwaadwillenden proberen persoonlijke informatie te verkrijgen door zich voor te doen als een betrouwbare entiteit. Dit kan gebeuren via e-mails, sms-berichten, telefoontjes, of zelfs nepwebsites. Het is de grootste digitale dreiging voor organisaties.

Slechts één moment van onoplettendheid kan het hele bedrijf in problemen brengen. Wist je dat 90% van de alle succesvolle cyberaanvallen wordt veroorzaakt door phishing? Om financiële en imagoschade te voorkomen is het belangrijk dat de medewerkers weten hoe ze phishing kunnen herkennen door nep van echt te onderscheiden.

Hoe kan ik phishing herkennen?

Onze klanten worden dagelijks geconfronteerd met phishingberichten, waarbij de afzender regelmatig op een geloofwaardige organisatie lijkt. Het onderscheiden van nep en echt kan dan ook lastig zijn.

Onderstaande tips zullen je helpen bij het herkennen van phishing:

👉 Ongebruikelijke afzender
Kijk verder dan alleen de naam van het e-mailadres. Controleer altijd het e-mailadres van de afzender, hieraan kan je zien of het bericht van afzender klopt of niet. Hackers gebruiken namelijk vaak e-mailadressen van betrouwbare contactpersonen, maar als je goed kijkt zijn er bij phishing kleine afwijkingen te zien.

👉 Domeinnaam controleren
Is de domeinnaam anders of afwijkend, zeer lang of juist kort, misschien met rare tekens? Wees dan alert en neem contact op met de legitieme organisatie.

👉 Externe links en bijlagen
Vertrouw je een bericht niet? Klik dan niet externe links en open ook geen bijlagen. Deze kunnen namelijk malware bevatten en als je klikt op een link of de bijlage opent zal deze op je computer of laptop geïnstalleerd worden.

👉 Urgentie en laatste kans berichten
Phishingberichten proberen vaak een gevoel van urgentie te creëren. Ze kunnen beweren dat je account wordt geblokkeerd of dat je direct een openstaande factuur moet betalen. Zorg dat je extra alert bent bij dit soort berichten. Neem altijd eerst (telefonisch) contact op met de legitieme organisatie om de inhoud te verifiëren.

👉 Rekeningnummer controleren
Let op wanneer je betalingsverzoeken ontvangt. Is het rekeningnummer afwijkend van het rekeningnummer in je eigen systeem of de website van de organisatie aan wie je moet betalen? Stop dan direct de betaling en neem rechtstreeks (telefonisch) contact op met de contactpersoon om het bericht te controleren op echtheid.

Wat moet ik doen bij verdachte berichten?

Als je zeker weet dat het om phishing gaat is belangrijk dat je het bericht direct verwijderd. Meldt vervolgens de poging tot phishing bij de IT-afdeling of de betreffende organisatie. Heb je per ongeluk toch een bijlage geopend, op een externe link geklikt of je gegevens ingevuld? Neem dan direct contact met ons op of de IT-afdeling van je organisatie. Houd daarnaast je bank- en online accounts in de gaten op ongebruikelijke activiteiten.

Anbecom ICT – Partner op het gebied van cybersecurity

Bij Anbecom ICT bieden we diverse cybersecurity oplossingen, zoals de beveiliging van je netwerk met een goede firewall, antivirussoftware en multifactor authenticatie. Ook onze populaire “Awarenesstraining” brengt de risico’s binnen jouw organisatie in beeld. Maak vervolgens gebruik van onze phishing simulatie om te achterhalen in hoeverre de medewerkers hier alert op zijn.

Na het lezen van dit artikel een vraag of meer weten wat er nog meer mogelijk is op het gebied van cybersecurity? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Ben Kok

Directeur

Heb je hulp nodig om productief samen te werken?

Recente berichten

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

Dit bericht is verstuurd vanaf mijn iPhone. Heb je dit echt nog
Dagelijks worden duizenden mensen het slachtoffer van phishing. Het bericht is soms
Betaal jij elke maand voor wat je gebruikt of wat je écht

Neem contact met ons op